Historie

Donk

In 1200 was er al een hoeve op de Polsdonk. De huidige Hoeve Polsdonk is in de 16e eeuw gestart als ‘Boerderij Polsdonk’. Het achtervoegsel ‘donk’ is een aardrijkskundig begrip. In Noord-Brabant werd deze naam gegeven aan een grote zandheuvel of een plateaurand langs een beekdal. Donken liggen hoog en zijn dus droger en daardoor zowel geschikt als vestigingsplaats als voor de landbouw. Kortom: een prima plek voor deze boerderij!

Familie Vlemminx

In het jaar 1874 is Hoeve Polsdonk gebouwd op de plek van de genoemde boerderij. De familie Vlemminx woont nu al 12 generaties lang op deze grond. Het boerenbedrijf heeft altijd centraal gestaan. Met recht kunnen wij dus zeggen dat we een eeuwenoude ervaring hebben met het boerenleven.

Bent u nieuwsgierig naar de familie Vlemminx en haar geschiedenis? Kijk dan eens op www.vlemminx.nl

Limousin koeien, varkens en kippen

Vroeger hadden we een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerbouw. Toenemende specialisatie in de landbouw én de marktwerking hebben ervoor gezorgd dat Hoeve Polsdonk nu een varkensbedrijf met zichtstal en een Bed & Breakfast is. Voor het rundvee en de versvlees boerderijwinkel Polsdonk zorgen René en Miranda Vlemminx. Op hun website neem je een kijkje in dit bedrijf: www.polsdonk.nl.

Bijzonder in de varkensstal is de luchtwasser. Dit gebouw vormt een belangrijk onderdeel van de stal en filtert de lucht, waardoor evt. geuroverlast in sterke mate wordt beperkt. Behalve een afname van de geur wordt zo ook de uitstoot van ammoniak en stof sterk verminderd.

Duurzaam

Voor het gehele productieproces hanteren wij een duurzame manier van werken. De luchtwasser is hier een voorbeeld van. Ook verwarmen we onze boerderij en stallen met een houtkachel. In hun eigen slagerij maken Miranda en René diverse smakelijke vleeswaren, die ze op vrijdag en zaterdag in de boerderijwinkel te koop aanbieden.